П`ятниця, 29.03.2024, 16:01



Мурованокуриловецька районна державна адміністрація

ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Голова РДА

Меню сайту
Органи влади
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Верховний Суд України
Вінницька облдержадміністрація
Вінницька обласна рада
Управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області

Державний фонд сприяння місцевому самоврядування в Україні
Кращий державний службовець
Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»
Управління державної служби у Вінницькій області «Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
З 08.06.2013 р.
Flag Counter
Форма входу
 
Головна » 2014 » Листопад » 19 » Громадяни країни проти корупції
08:56
Громадяни країни проти корупції

Однією надзвичайно важливою новацією закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України” стало надання можливості нашим громадян повідомляти органи влади про корупцію в анонімному порядку. Дуже багато громадян не повідомляють про факти корупції, побоюючись подальшого тиску на них

   Тому законом посилено гарантії захисту осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення,  зокрема в частині перекладення обов’язку доказування у справах про застосування до інформаторів репресивних заходів, а також наявності анонімних ліній для повідомлень про факти корупції.

    Вводиться в дію новий термін – особа, яка надає допомогу в запобіганні і протидії корупції (викривач), тобто це особа, яка добросовісно (за відсутності корисливих мотивів, мотивів неприязних стосунків, помсти, інших особистих мотивів) повідомляє про порушення вимог закону іншою особою.

      Основною ознакою викривача є те, що він добросовісно повідомив про порушення закону іншою особою. Під такою рисою, як добросовісність, законодавець розуміє відсутність корисливих мотивів, недружніх стосунків, мотивів помсти та інших особистих мотивів. Якщо ж такі мотиви присутні, викривач повідомив про порушення закону лише тому, що така особа його не послухала, він не є особою, яка надає допомогу в запобіганні і протидії корупції, і тому він не перебуває під захистом держави та повинен нести відповідальність.

   Особи, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, перебувають під захистом держави. За наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, або їх близьких осіб, у зв’язку із здійсненим повідомленням про порушення вимог закону, правоохоронними органами до них можуть бути застосовані правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи, передбачені Законом України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві".

    Крім цього, особа не може бути звільнена чи примушена до звільнення, притягнута до дисциплінарної відповідальності чи піддана з боку керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу (переведення, атестація, зміна умов праці тощо) у зв’язку з повідомленням нею про порушення вимог антикорупційного закону іншою особою.

   

     Державні органи, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування забезпечують умови для можливості повідомлення громадянами або працівниками цих органів про порушення вимог Закону, зокрема через спеціальні телефонні лінії, офіційні веб-сайти, засоби електронного зв’язку.

   Законодавець також закріплює право працівника відповідного органу здійснити повідомлення про порушення вимог антикорупційного законодавства без зазначення авторства (анонімно).

    Анонімне повідомлення про порушення вимог закону підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

    Анонімне повідомлення про порушення вимог закону підлягає перевірці у строк не більше п’ятнадцяти днів від дня його отримання. Якщо у зазначений строк перевірити інформацію, що міститься в повідомленні, неможливо, керівник відповідного органу або його заступник продовжують строк розгляду повідомлення до тридцяти днів від дня його отримання.

     У разі підтвердження викладеної у повідомленні інформації про порушення вимог цього Закону керівник відповідного органу вживає заходів до припинення виявленого порушення, усунення його наслідків та притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності, а у разі виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення також інформує спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

    Крім того, закон зобов’язує юридичні особи забезпечувати розроблення та вжиття заходів із запобігання корупції, які є необхідними та обґрунтованими для запобігання корупції у діяльності такої юридичної особи та заохочення її працівників діяти відповідно до чинного законодавства та встановлених підприємством правил та процедур щодо виявлення та запобігання корупції у діяльності юридичної особи.

     В зв’язку з вищезазначеним, пропонуємо громадянам прийняти активну участь в боротьбі з корупцією та запобіганні її проявам шляхом інформування центральних органів влади, відповідні державні органи про такі факти. Тому, якщо вам відомо про корупційні діяння загальнодержавного масштабу, зверніться за наступними номерами: 

0-800-507-001 – гаряча лінія Генеральної прокуратури України щодо порушення прав фізичних осіб- підприємців та господарюючих суб’єктів; ;

 

0-800-507-309  – урядова телефонна гаряча лінія;

(067) 247-89-55, (044) 521-66-28 – приймальня МВС України;

 (044) 256-00-31 - пряма телефонна лінія національного агентства з питань державної служби (якщо вам відомі випадки корупції серед державних службовців);

 (022)   35-02-240 -   телефон довіри прокуратури Вінницької області;

 (022)   59-37-40   -    відділ боротьби з корупцією УБОЗ УМВС;

 (022)    35-62-16  -    телелефон довіри  УСБУ у Вінницькій області;

 (098)    762-84-79 , 2-14-99 –  головний спеціаліст з питань запобігання  та виявлення корупції, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату райдержадміністрації.

 Головний спеціаліст з питань запобігання

та  виявлення корупції, взаємодії

 з правоохоронними органами

 оборонної роботи

 апарату райдержадміністрації                                                                                                 Ігор Добровольський

Переглядів: 507 | Додав: mrzmurkur | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

( Гаряча лінія
Урядова телефонна гаряча лінія





Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Створити безкоштовний сайт на uCoz