Четвер, 28.03.2024, 21:07



Мурованокуриловецька районна державна адміністрація

ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Голова РДА

Меню сайту
Органи влади
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Верховний Суд України
Вінницька облдержадміністрація
Вінницька обласна рада
Управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області

Державний фонд сприяння місцевому самоврядування в Україні
Кращий державний службовець
Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»
Управління державної служби у Вінницькій області «Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
З 08.06.2013 р.
Flag Counter
Форма входу
 
Головна » 2015 » Листопад » 17 » Кому та чому не збільшили пенсію?
11:05
Кому та чому не збільшили пенсію?

Нині активно обговорюють тему: чому після вересневого підвищення прожиткового мінімуму не всі пенсіонери отримали надбавку до своєї пенсії.  Начальник управління Пенсійного фонду України у Мурованокуриловецькому районі Тетяна Реморова надає роз’яснення з даного питання

Кому підвищили пенсії?

З вересня поточного року збільшено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Його встановлено на рівні 1074 грн.

Насамперед із 1 вересня зросли розміри пенсій, котрі визначали на рівні мінімальної пенсії за віком для осіб, які мали повний страховий стаж, необхідний для призначення такої пенсії. Тривалість певного страхового стажу залежить від часу призначення пенсії. Наприклад, жінкам, що вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, для повної пенсії треба було мати 20 років страхового стажу, а чоловікам – 25. Для тих жінок, які вийшли на пенсію після цієї дати, мінімальний стаж має бути 30 років, а для чоловіків – 35.

Збільшено мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій, інвалідам – ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, шахтарям, непрацездатним утриманцям загиблих військовослужбовців. Величина прожиткового мінімуму (1074 грн.) є базовою для визначення інших видів виплат. Зокрема, виходячи з неї визначають доплату за понаднормативний стаж (коли пенсія, обчислена з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, перевищує розмір прожиткового мінімуму), розмір надбавок, підвищень (наприклад, ідеться про пенсію за особливі заслуги переди Україною, підвищення ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань).

Підвищенню не підлягали розміри тих пенсій, які було призначено за спеціальними законами (прокурорам, державним службовцям та ін.). Не збільшилися розміри пенсій осіб, які не мають страхового стажу для повної пенсії (їм пенсію обчислюють пропорційно набутому стажу), могли не збільшитися й розміри пенсій, які індексували відповідно до Закону «Про індексацію грошових доходів населення».

Якщо не вистачає стажу?

Якщо пенсію призначали за відсутності повного страхового стажу, який дає право на отримання пенсії на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, то після вересневого підвищення вона може залишитися на рівні мінімальної ( 949 грн.). Це пов’язано з тим, що уряд ухвалив рішення, яке передбачає фіксацію певних видів виплат в абсолютній величині, у цьому разі – мінімальної пенсійної виплати особам, які не мають повного страхового стажу. Раніше, хоч як це дивно, мінімальну пенсійну виплату «дотягували» як мінімальну пенсію за віком та визначали на одному рівні. Це призвело до того, що в пенсіонерів, які мали 15 років страхового стажу, і в пенсіонерів, що мали 30 років стажу, пенсія була однакова. Тепер цю практику змінено.

Пенсії для інвалідів ІІІ групи

Окремо варто зупинитися на мінімальній пенсійній виплаті для інвалідів ІІІ групи. Постановою уряду з 2014 року її зафіксовано на рівні 949 грн. Це стала величина, і зміна прожиткового мінімуму не є підставою для зміни її розміру. Поясню. Якщо інвалід, який працює, має ІІІ групу інвалідності, то її розмір становить 50 %  від пенсії за віком. Для того, щоб отримувати пенсію на рівні 1074 грн., потрібно, щоб трудова пенсія за віком була вдвічі вища за цей показник. А це майже 2200 грн.

На сьогодні розроблено проект постанови Кабінету Міністрів, у якому йдеться про підвищення мінімального розміру пенсійної виплати до рівня прожиткового мінімуму інвалідам ІІІ групи, - повідомила Тетяна Реморова. Ми розраховуємо, що цю постанову буде ухвалено.

Інфляція і пенсії

Для деяких категорій пенсіонерів, наприклад, для інвалідів І групи з – поміж інвалідів війни, до складу пенсійної виплати, крім власне розміру пенсії, який може залежати від прожиткового мінімуму й доплати за понаднормативний стаж, установлено підвищення відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту». Це 50% від прожиткового мінімуму для осіб, які витратили працездатність. І цю суму після останнього перерахунку підвищено, вона становить 537 грн. Водночас, якщо сума підвищення не є такою значною, може статися так, що розмір пенсії внаслідок перерахунку не зміниться. У чому ж річ?

Пенсії, як і заробітні плати, підлягають індексації відповідно до ЗУ «Про індексацію грошових доходів населення» та Постанови КМУ про порядок здійснення індексації грошових доходів населення. Підстави для індексації визначають індивідуально залежно від розміру пенсії особи та її зайнятості (працює чи не працює). Щомісяця їх індексували з урахуванням рівня інфляції. Востаннє прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, змінювався в грудні 2013 року. Саме цей місяць став базовим для більшості пенсій під час здійснення індексації. Завдяки індексації її розмір поволі зростав. На 1 вересня 2015 року сума виплаченої індексації могла досягати 179 грн. Її було виплачено у вересні разом із пенсією.

Після зміни прожиткового мінімуму розмір пенсій перераховано. Прожитковий мінімум збільшився на 13%, що в грошовому вимірі становить 125 грн. Тому, якщо пенсія й збільшилася на 125 грн., це не покрило виплачену індексацію 179 грн.

Щоб забезпечити виплату пенсії на загальному рівні, частину індексації було зафіксовано в складі пенсійної виплати. Словом, відбувся перерозподіл складових пенсійної виплати, а розмір виплати зберігся. Це стандартна ситуація. Її передбачено в постанові Кабінету Міністрів про порядок здійснення індексації грошових доходів населення.

Переглядів: 379 | Додав: mrzmurkur | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

( Гаряча лінія
Урядова телефонна гаряча лінія





Пошук
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Створити безкоштовний сайт на uCoz