П`ятниця, 26.04.2024, 01:26



Мурованокуриловецька районна державна адміністрація

ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Голова РДА

Меню сайту
Органи влади
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Верховний Суд України
Вінницька облдержадміністрація
Вінницька обласна рада
Управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області

Державний фонд сприяння місцевому самоврядування в Україні
Кращий державний службовець
Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»
Управління державної служби у Вінницькій області «Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
З 08.06.2013 р.
Flag Counter
Форма входу
 
Головна » 2015 » Січень » 28 » Податкова інформує!
10:18
Податкова інформує!

Стосується кожного:

У цьому році українцям доведеться сплачувати більший податок за нерухомість, додатково платити за нові великооб’ємні авто, великі пенсії і зарплати. Якщо весь 2014 рік українці “затягували паски”, то в 2015 доведеться ще більше ділитися наявним кишень. У цьому році набирають чинності ряд законів, покликаних “підчистити” як офіційні, так і неофіційні доходи. За підрахунками Мінфіну, нові податкові надходження допоможуть реалізувати план наповнення скарбниці на 97 млрд грн більше, аніж торік. Кiлькiсть податкiв скорочено з 22 до 9. Цiлковито скасовано шiсть податкiв (збiр за провадження деяких видiв пiдприємницької дiяльностi, цiльову надбавку на природний газ, рентну плату за транспортування нафти i газу, збiр за паркування транспортних засобiв, туристичний збiр, збiр на розвиток виноградарства, садiвництва i хмелярства). Водночас тринадцять податкiв трансформовано у п'ять: акцизний, екологiчний податок, податок на нерухоме майно, рентна плата, єдиний податок. Також залишаються податки на прибуток, на доходи фiзичних осiб, на додану вартiсть.

 

Податковий компроміс 

Аби отримати право на нього, платнику податків необхідно подати уточнюючий розрахунок, у якому визначити суму завищення податкового кредиту з ПДВ або суму завищення витрат з податку на прибуток.Платнику податків необхідно буде сплатити 5% від суми податку. Тобто 95% суми відповідного податку будуть вважатися погашеними.Це передбачено Законом України  від 25.12.2014р.№ 63-VIII., який почав діяти з 17.01.2015 р.

 

ЄСВ

Зміни до порядку сплати єдиного внеску внесені ЗУ від 28.12.2015р. №  77-VIII та починають діяти з 01 січня 2015 року. Зазначеним законом визначено норму, яка надає право підприємцям самостійно визначити базу оподаткування для місяців у яких вони не мали доходу (не здійснювали діяльність).

Передбачаються фінансові санкції для юросіб та ФОП у вигляді штрафу в розмірі від 1 до 30 мінімальних заробітних плат за допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплати зарплати без нарахування та сплати ЄСВ та податків, порушення термінів виплати зарплати більш ніж за 1 місяць, виплати не в повному обсязі, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та порушення інших вимог трудового законодавства.

Збільшиться розмір штрафів за порушення порядку нарахування ЄСВ, порушення при поданні звітності з ЄСВ, подання недостовірних відомостей, несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску.

Посилено контроль за оформленням найманої праці. Обов’язковою вимогою є повідомлення податкової шляхом подання копій наказів та угод  при оформленні найманих працівників як фізичним так і юридичним особам. На студентів та учнів, які проходять стажування також потрібно вести трудові книжки. Збільшено штрафи за порушення трудового законодавства.

Для СГД, які покращать умови оплати праці та збільшать мінімум на 30% порівняно із середньо. зарплатою, передбачена можливість зниження ставки ЄСВ з 41% до 16,4%. Для цього підприємства мають виконати ряд умов щодо детінізації. Однією із таких вимог є дотримання розміру середньої зарплати по підприємству (організації) вище 3-х мінімальних.

 

Податок на прибуток

Об'єкт оподаткування розраховується на підставі даних бухобліку шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінзвітності, на різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування, щодо амортизації необоротних активів, резервів (забезпечень) і фінансових операцій.

 

Електронне адміністрування ПДВ

З 01.01.2015р збільшилася до 1 млн. грн. межа обов’язкової реєстрації платником ПДВ (п.181.1 ст. 181 Податкового кодексу України).

З 1 лютого 2015 року реєстрації в ЄРПН підлягають всі податкові накладні та Розрахунки коригування (у тому числі які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній/розрахунку коригування. Усі зміни передбачені Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)».

З 1 лютого до 1 липня 2015 року діє тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ. Податкові накладні реєструють без обмеження суми ПДВ за формулою розрахунку. Штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних (15 календарних днів) почнуть діяти з 01.07.2015 року.

 

Спрощена система. Ставки єдиного податку на  2015 рік

Передбачено зменшення кількості груп платників єдиного податку до чотирьох із збільшенням діючого максимального розміру доходу, який дозволяє перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Платники єдиного податку третьої – шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, з 01 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи.

Ставка єдиного податку для фізичних осіб-підприємців першої або другої груп рохраховується у відсотках розміpу мінімальної заробітної плати встановленогo нa 01 січня 2015 року.

Міською радою затверджено ставки у розмірах складaє:

1 група єдиного податку - 10 відсоткiв розміру мінімальної зарплати; що складає 121,80 грн. за календарний місяць.

2 група єдиного податку - 20 відсoткiв розміру мінімальної зарплати. - що складає 243,60 грн. за календарний місяць.

3 группа (фізичні та юридичні особи). Відсоткові ставки для таких платників становлять:  2% доходу для  платників ПДВ та 4% доходу для неплатників ПДВ.

4 группа (сільгоспвиробники). До цієї групи віднесли платників колишнього фіксованого податку. Базою оподаткування залишилися сільськогосподарські угіддя або землі водного фонду в залежності від категорії (типу) земель та їх розташування.

Платникам, які вирішили обрати 4 групу єдиного податку необхідно до 20 лютого подати до податкової заяву та необхідний пакет документів!

 

Підтримати АТО

Термін дії військового збору продовжено до набрання чинності рішення Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, тобто протягом 2015 року військовий збір продовжуємо нараховувати в розмірі 1,5%

Друга новина щодо цього збору полягає в розширені бази  оподаткування. Відтепер усі доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу  України, є об’єктом обкладання військовим збором. Тобто, збір починаючи з 01.01.2015р. слід утримувати з тих же доходів, з яких утримують податок на доходи. Сплачуєте податок на доходи - сплачуєте і військовий збір!

 

 

Податок на доходи фізичних осіб. Збільшено податок на депозити, пенсії

Податок на пасивні доходи (депозити, роялті та інше) підвищено із 15% до 20%. Водночас податок на дивіденди для підприємств, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах, становитиме 5%. Для підприємств, які не сплачують такого податку, - 20%.

Для доходів, що не перевищують 10 мiнiмальних заробiтних плат ставка податку становитиме 15% суми перевищення. Для доходiв понад 10 мiнiмальних зарплат - 20%. Для пенсiй, якi перевищують понад три мiнiмальнi зарплати ставка визначена в розмірі - 15%.

 

Касові апарати майже для всіх

Фізичні – особи –підприємці, що здійснюють діяльність на спрощеній системі (ІІ та ІІІ група, окрім тих, хто здійснює діяльність на ринках) зобов’язані здійснювати продаж через РРО. Платники єдиного податку другої –третьої груп зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій:

третьої групи - з 1 липня 2015 року;

другої групи - з 1 січня 2016 року.

Відповідно до змін, внесених ЗУ від 28.12.2014р. № 71- VIII до ЗУ від 06.07.1995 р. №266/95 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій..» суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані: застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру реєстраторів.

Тимчасово до 1 липня 2015 року суб'єкти господарювання звільняються від санкцій за порушення вимог Закону про РРО при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

 

ЗНИЖЕНО ПОРІГ ДЛЯ ОПОДАТКУВАННЯ  ПЕНСІЙ 

З січня 2015 року податок на доходи фізичних осіб справлятиметься з суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищуватиме три розміри мінімальної заробітної плати (сьогодні це 3654 грн). Як бачимо, поріг для оподаткування пенсій знизився від 10 тисяч гривень до трьох мінімальних заробітніх плат.  Оподатковуватиметься не вся сума  пенсії, а лише сума перевищення понад 3654 грн.

Відтак, змінено ставку податку на доходи фізичних осіб. Отже з 1 січня 2015 року ставка податку становить 15% бази оподаткування, що не досягає десяти мінімальних заробітних плат на 01 січня звітного року (у 2015 році 1218,00*10=12180,00 грн.). Для  суми, що перевищує 10 мінімальних зарплат, застосовується ставка 20 %.

Наприклад:

            1. Для пенсії, яка складає на місяць 4000,00 грн., базою оподаткування є 346,00 грн.(4000,00-3654,00), до якої застосовується ставка 15%. Розмір податку – 51,90 грн., до виплати пенсіонеру належить 3948,10 грн.

2. Для пенсії, яка складає 18000,00 грн. на місяць, базою оподаткування є 14346,00 грн., де податок для суми 12180,00 грн. (1218,00*10) розраховується в розмірі 15% (1827,00 грн.), для суми 2166,00 грн. – 20% (433,20 грн.). Розмір податку – 2260,20 грн., пенсія до виплати – 15739,80 грн.

 

 

 

Мурованокуриловецьке відділення Могилів –Подільської ОДПІ

Переглядів: 657 | Додав: mrzmurkur | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

( Гаряча лінія
Урядова телефонна гаряча лінія





Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Створити безкоштовний сайт на uCoz