П`ятниця, 26.04.2024, 20:38



Мурованокуриловецька районна державна адміністрація

ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Голова РДА

Меню сайту
Органи влади
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Верховний Суд України
Вінницька облдержадміністрація
Вінницька обласна рада
Управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області

Державний фонд сприяння місцевому самоврядування в Україні
Кращий державний службовець
Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»
Управління державної служби у Вінницькій області «Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
З 08.06.2013 р.
Flag Counter
Форма входу
 
Головна » 2013 » Липень » 10 » Поліпшення соціального захисту громадян – основний орієнтир ініціатив Президента України
16:39
Поліпшення соціального захисту громадян – основний орієнтир ініціатив Президента України

Продовжується робота Уряду, спрямована на покращення соціального клімату в Україні, підвищення якості життя населення шляхом реалізації масштабних соціальних програм. Так, з метою забезпечення послідовного впровадження державної соціальної політики щодо підвищення стандартів життя, 14 травня 2013 року Верховною Радою України прийнято Закон № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», який вступив в дію з 01.07.2013.

Даним законодавчим актом внесено зміни до законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

Внесені зміни врегульовують цілу низку питань пенсійного забезпечення та передбачають, зокрема:

·     включення до страхового стажу періодів перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Починаючи з 2004 року, при призначенні пенсій час перебування жінок у такій відпустці до страхового стажу не зараховувався, оскільки вони не вважалися застрахованими особами і, відповідно, за них не сплачувалися внески до Пенсійного фонду. Цим Законом дане питання врегульоване.

·   надання можливості отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним дітям померлого годувальника, які досягли 18-річного віку, у період перерви між навчанням.

Раніше діти, які отримували таку пенсію, втрачали право на отримання цієї пенсії за місяці перерви у навчанні між завершенням навчання в одному із навчальних закладів та вступом до іншого. Тобто, дитині, яка закінчила школу у червні, а розпочала навчання у вищому навчальному закладі з вересня, пенсія за липень і серпень не виплачувалася. Діти не отримували пенсію у період перерви в навчанні навіть в одному й тому ж закладі ( між отриманням кваліфікації бакалавра і вступом до магістратури). Новий закон цю несправедливість виправив: діти (якщо вони навчаються за денною формою навчання) мають можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

·   удосконалення механізму визначення коефіцієнта зарплати за неповний місяць страхового стажу.

Насамперед це торкнеться фізичних осіб-підприємців. До 1 липня 2013 року передбачалося при визначенні коефіцієнта зарплати співвідношення одержаної суми зарплати за  декілька днів до середньої зарплати в цілому по Україні за відповідний повний місяць, що призводило до заниження коефіцієнта зарплати, відповідно, і пенсії. За новим законом, визначаючи заробітну плату для нарахування пенсії враховуватиметься страховий стаж, за який сплачено внески. Це дасть можливість збільшити розмір пенсії.

·   надання можливості пенсіонеру під час визначення зарплати для обчислення пенсії виключити періоди одержання допомоги по безробіттю.

Це дозволить громадянам, які отримували допомогу по безробіттю, виключати ці періоди на свій розсуд при розрахунку заробітної плати при обчисленні майбутньої пенсії. До 1 липня 2013 року за ці періоди враховувалась мінімальна зарплата, що призводило до заниження коефіцієнта зарплати, відповідно, і пенсії.

·    змінення механізму щорічного перерахунку раніше призначених пенсій з 1 березня поточного року.

Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України. Якщо до 1 липня 2013 року право на перерахунок пенсії визначалося залежно від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то в звязку зі змінами, внесеними новим законом, це не матиме значення. Перерахунку фактично підлягатимуть всі пенсії, раніше призначені, при цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано ) пенсію,буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати(доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком. Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітньої плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

 Слід зазначити, що внаслідок реалізації соціальних ініціатив Президента України, зокрема в сфері пенсійного забезпечення ми переходимо до принципово нової комплексної моделі соціального забезпечення і захисту, яка дозволить поліпшити життєві перспективи і добробут соціально незахищених громадян.
Переглядів: 512 | Додав: mrzmurkur | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

( Гаряча лінія
Урядова телефонна гаряча лінія





Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Створити безкоштовний сайт на uCoz