Субота, 27.04.2024, 02:43



Мурованокуриловецька районна державна адміністрація

ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Голова РДА

Меню сайту
Органи влади
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Верховний Суд України
Вінницька облдержадміністрація
Вінницька обласна рада
Управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області

Державний фонд сприяння місцевому самоврядування в Україні
Кращий державний службовець
Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»
Управління державної служби у Вінницькій області «Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
З 08.06.2013 р.
Flag Counter
Форма входу
 
Головна » 2015 » Січень » 13 » Про важливі зміни в антикорупційному законодавстві України
16:23
Про важливі зміни в антикорупційному законодавстві України

23 жовтня 2014 року Президент України підписав низку законів, спрямованих на запобігання корупції та підвищення прозорості ведення бізнесу, які були прийняті Верховною Радою 14 жовтня 2014 року. Ці закони були офіційно опубліковані 25 жовтня 2014 року.

Антикорупційний пакет законів включає Закони України “Про запобігання корупції”, “Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки” та “Про національне антикорупційне бюро України”

Закон України “Про запобігання корупції запроваджує чіткий механізм формування та реалізації антикорупційної політики, відповідальність за корупційні правопорушення, а також принципи міжнародної співпраці у цій сфері.

Відповідно до цього закону особи, які були обрані або призначені на посади державних службовців, зобов’язуються передати в управління іншій особі належні їм корпоративні права. Передача корпоративних прав може здійснюватися шляхом укладання:  договору управління майном,  договору про управління цінними паперами або договору з компанією з управління активами про створення венчурного пайового інвестиційного фонду.

Крім того, закон передбачає створення Національної комісії з питань запобігання корупції та визначає вимоги до її членів.

Національна комісія з питань запобігання корупції створюється відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, як спеціальний державний орган відповідальний за створення та виконання антикорупційної політики.

Крім того зазначеним законом передбачено ряд інших нововведень, зокрема:

  • матиме місце зовнішнє врегулювання конфлікту інтересів, яке здійснюється шляхом: 1) усунення особи від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті в умовах реального чи потенційного конфлікту інтересів; 2) застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчиненням нею певних дій чи прийняття рішень; 3) обмеження доступу особи до певної інформації; 4) перегляду обсягу службових повноважень особи; 5) переведення особи на іншу посаду; 6) звільнення особи;
  • особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування щорічно до 1 квітня повинні подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агенством;
  • Національне агентство забезпечуватиме відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на офіційному веб-сайті Національного агентства;
  • повна перевірка декларації здійснюється протягом 90 днів із дня подання декларації і полягає у з’ясуванні достовірності задекларованих відомостей, точності оцінки задекларованих активів, перевірці на наявність конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення;
  • Національне агентство здійснюватиме вибірковий моніторинг способу життя суб’єктів декларування з метою встановлення відповідності їх рівня життя наявним у них та членів їх сім’ї майну і одержаним ними доходам згідно з декларацією особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  • в обов’язковому порядку антикорупційна програма затверджується керівниками державних, комунальних підприємств, господарських товариств (у яких державна або комунальна частка перевищує 50 %), де середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період перевищує 70 млн.
  • змінюються обсяги відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. Зокрема, внесено зміни до статтей 172-4 – 172-8 КупАП, якими передбачено відповідальність за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, порушення втсановлених законом обмежень щодо одержання подарунку, порушення вимог фінансового контролю, порушення вимог щодо запобігання таврегулювання конфлікту інтересів, незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв"язку з виконанням службових повноважень. Санкціями зазначених статтей значно збільшено розміри штрафів. Крім того, адмінкодекс доповнено новою статтею 188-46, яка передбачає відповідальність за невиконання законних вимог (приписів) Національного агентства з питань запобігання корупції

Закон набрав чинності з 26.10.2014 р. і вводиться в дію через 6 місяців з цього дня.

Закон України “Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки” затверджує Антикорупційну стратегію, метою якої є усунення корупційних ризиків, запровадження прозорої системи державних закупівель та ліквідація корупції у судовій системі.

Закон покладає на Кабінет Міністрів України обов’язок у тримісячний строк розробити державну програму, яка б визначала конкретні заходи для досягнення цілей Антикорупційної стратегії.

Закон набрав чинності 26 жовтня 2014 року.

Закон України “Про національне антикорупційне бюро України” передбачає створення нового державного органу – Антикорупційного бюро, метою якого є розкриття та попередження корупційних правопорушень вищих посадових осіб.

Антикорупційне бюро створюється указом Президента України, основною функцією якого є здійснення досудових розслідувань та розслідування корупційних правопорушень.

Закон набирає чинності 25 січня 2015 року.

Переглядів: 1630 | Додав: mrzmurkur | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

( Гаряча лінія
Урядова телефонна гаряча лінія





Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Створити безкоштовний сайт на uCoz