Вівторок, 16.04.2024, 20:43



Мурованокуриловецька районна державна адміністрація

ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Голова РДА

Меню сайту
Органи влади
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Верховний Суд України
Вінницька облдержадміністрація
Вінницька обласна рада
Управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області

Державний фонд сприяння місцевому самоврядування в Україні
Кращий державний службовець
Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»
Управління державної служби у Вінницькій області «Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
З 08.06.2013 р.
Flag Counter
Форма входу
 
Головна » 2013 » Вересень » 4 » Іван Мовчан: «Відновлення і створення дитячих садків – це інвестиція в майбутнє нашої громади»
21:42
Іван Мовчан: «Відновлення і створення дитячих садків – це інвестиція в майбутнє нашої громади»

Дитячий садок – це не просто місце, де батьки залишають дитину, коли йдуть на роботу. Навряд чи нині можна говорити про те, що в дитячому садку діти просто «граються». Власне, дитячим садком він офіційно давно не називається. Тепер це дошкільний навчальний заклад. У дитсадку, як і в школі, діти навчаються. Просто методи навчання відповідають вікові дитини. Дошкільний навчальний заклад – повноцінна ланка освітньої системи. Тому увага до дитячих садків – цілком доросла. А їх діяльність – на особливому контролі обласної влади. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан у розмові з нашим кореспондентом.

– Іване Михайловичу, який стан справ у розвитку дошкільної освіти на Вінниччині сьогодні?

– Я хочу наголосити на тому, що однією із вагомих соціальних ініціатив Президента України є розвиток саме дошкільної освіти. Освітня галузь знаходиться серед пріоритетів діяльності обласної влади. Наше завдання – забезпечити дітям доступ до якісної освіти. В тому числі й дошкільної. Сучасний світ дуже динамічний. І дитина, яка не отримала нормальної дошкільної освіти, в першому класі почуватиметься некомфортно. Крім того, дитина, яка спілкувалася переважно з мамою чи з бабусею, але не ходила в дитсадок, не має досвіду перебування в дитячому колективі. 

Звичайно, всі тонкощі ситуації краще обговорювати з педагогами і психологами. А завдання влади – створити умови для навчання і виховання дітей. 1 вересня на Вінниччині відновили роботу 16 дитячих садків, які раніше були закриті. Деякі школи реорганізовані у навчально-виховні комплекси: «школа – сад». Цього року обласна влада зобов’язалась додатково створити у дитсадках області 1 700 місць. Думаю, до кінця року ми це зобов’язання виконаємо.

– Чи виправдане створення комплексів «школа – дитячий садок»? Чи варто об’єднувати ці два заклади під одним дахом?

– Є різні думки з цього приводу. Але ми виходимо з наших можливостей, тобто стараємося не просто заощадити бюджетні кошти, а використати їх з максимальною ефективністю і при цьому принести користь громаді. Ми переконані, що створення НВК – це оптимальний і доцільний шлях, аби максимально охопити всіх дітей дошкільною освітою, такою є позиція Глави держави.

У багатьох селах дитсадків не було по 20 років. Багато дітей приходили у перший клас не готовими до навчання, що значно ускладнювало їх подальше опанування шкільними предметами. Школа ж у селі була, але кількість учнів у ній щороку зменшувалася, тому оптимальний вихід – у вільних приміщеннях організувати роботу дошкільних груп.

Кількість робочих місць при цьому, як правило, зберігається, а іноді й зростає. Я вважаю, що це цілком універсальний підхід.

– Скільки таких комплексів діє в області?

– У минулому навчальному році функціонувало 88 навчально-виховних комплексів. До кінця року їх буде на 30 більше.

– Чи допоможе це ліквідувати в області чергу у дитячі садки?

– Так, проблему черг у дитячі садки області практично ліквідовано. Залишається вона тільки у містах Вінниця та Жмеринка. Але дане питання знаходиться на контролі місцевої та обласної влади. Так, у Жмеринці вивчаються можливості створення додаткових дошкільних груп. Поступово вирішується проблема й у Вінниці. Останнім часом в обласному центрі створено 1200 місць у дитсадках. Йдеться і про відновлення роботи дитсадків, і про створення додаткових груп. Нині у ході реорганізації кількох шкіл вивільняється приміщення колишнього дитсадка, в якому багато років навчалися учні початкових класів школи № 1. Там, щоправда, складна ситуація. На мою думку, якби не фактор політичного піару певних осіб, все було б набагато простіше. Але це вже тема іншої розмови.

– Деякі дитячі садки в області будуються «з нуля». Давно такого не було…

– Так, це беззаперечний факт. Нові дошкільні заклади будуються у селі Дорошівка Ямпільського району, у селищі Крижопіль, у селі Сутиски Тиврівського району, у селі Широка Гребля Хмільницького району, у селищі Шпиків Тульчинського району, у місті Бершадь. Звичайно, це вимагає чималих коштів. Однак це стало можливим, завдяки впровадженню в області програми державно-приватного партнерства. Вона дозволила залучити тільки цього року у соціальну сферу області понад 150 мільйонів гривень. Значна частина цих коштів – у відбудованих і відремонтованих дошкільних закладах.

Я хочу скористатися нагодою і подякувати всім, хто допомагав і допомагає нині у цій справі коштами, будівельними матеріалами, транспортом, робочою силою.

Відновлення і створення дитячих садків – це інвестиція в майбутнє нашої громади. Я радий, що влада знаходить підтримку бізнесу у цій важливій справі.

Переглядів: 507 | Додав: mrzmurkur | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

( Гаряча лінія
Урядова телефонна гаряча лінія





Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Створити безкоштовний сайт на uCoz