Субота, 20.04.2024, 07:59



Мурованокуриловецька районна державна адміністрація

ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Голова РДА

Меню сайту
Органи влади
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Верховний Суд України
Вінницька облдержадміністрація
Вінницька обласна рада
Управління державної служби Головдержслужби України у Вінницькій області

Державний фонд сприяння місцевому самоврядування в Україні
Кращий державний службовець
Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»
Управління державної служби у Вінницькій області «Президентський кадровий резерв «Нова еліта нації»
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
З 08.06.2013 р.
Flag Counter
Форма входу
 
Головна » 2013 » Вересень » 26 » Виступ Президента України на загальних дебатах 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН
09:29
Виступ Президента України на загальних дебатах 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН

Шановний пане Голово!

Шановні колеги!

Перш за все, від імені України щиро вітаю пана Джо̀на Уї̀льяма Еша з обранням Головою 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Бажаю Вам, пане Голово, успіхів та результативної діяльності на цій високій посаді.

Пані та панове!

Тема нинішньої сесії - «Закладаючи підвалини порядку денного ООН у галузі розвитку після 2015 року» - без сумнівів, важлива для кожної держави-члена Організації. Час, що залишився до завершення виконання визначених нами Цілей Розвитку Тисячоліття, невпинно спливає. І вироблення амбітного плану дій «Пост-2015» стає все більш нагальним завданням міжнародної спільноти.

Радий, що практична робота з реалізації цього завдання вже розгорнулась. Про її інтенсивність свідчить проведення цими днями двох важливих заходів. Йдеться про Спеціальний захід Генеральної Асамблеї з огляду стану виконання Цілей Розвитку Тисячоліття та Інавгураційне засідання Політичного форуму високого рівня зі сталого розвитку.

Впевнений, що заплановані Вами, пане Голово, кроки дозволять вже протягом 68-ї сесії Генеральної Асамблеї суттєво прискорити роботу над формулюванням цілей розвитку на наступний період.

Одним із важливих елементів цієї роботи розглядаємо новаторський механізм національних консультацій, які успішно здійснюються і в Україні.

Україна готова повною мірою та з максимальною ефективністю залучатися до цих вкрай важливих для міжнародної спільноти процесів.

Тема сталої енергетики як елементу порядку денного «Пост-2015» має для нас особливе значення. Новий, інклюзивний підхід до цього питання повинен забезпечити комплексне врахування безпекових, соціальних та довкільних аспектів.

Лише такий підхід сприятиме забезпеченню сталого розвитку енергетики, особливо в частині ефективності та безпечності її ядерної галузі.

Цій меті сприятиме також подальший розвиток та спільні дії по втіленню в життя результатів Київського саміту з безпечного та інноваційного використання ядерної енергії, який відбувся у квітні 2011 року.

В Україні, яка пережила Чорнобиль - найбільшу ядерну аварію в історії людства, добре усвідомлюють пріоритетність питань екологічної безпеки, всебічного збереження навколишнього середовища, раціонального використання водних ресурсів.

Закликаємо країни-члени ООН до посилення міжнародної співпраці в цій сфері в рамках відзначення в поточному році Міжнародного року водного співробітництва та двадцятиріччя Міжнародного дня води.

Шановні колеги!

Україна й надалі наполегливо виконуватиме «домашню роботу» з досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття на національному рівні.

Ми прагнемо закріпити наявну позитивну динаміку багатьох ключових показників національного розвитку. Серед таких індикаторів - подолання бідності, забезпечення якісної освіти, збереження довкілля, покращення здоров’я матерів, зменшення дитячої смертності тощо.

Провідним каталізатором поступального руху України до досягнення «цілей» є найбільш масштабна за новітню історію нашої держави програма реформ, спрямованих як на здійснення соціально-економічних перетворень, так і на подальше зміцнення демократичного устрою та верховенства права.

Фундаментальною основою внутрішніх перетворень в Україні й надалі залишатиметься верховенство принципу соціальної справедливості.

Крізь призму сталого розвитку розглядаємо також і євроінтеграційні устремління України, які є визначальним вектором розвитку країни.

Україна робить свій внесок у проект Великої Європи, що об’єднає інтереси та цілі розвитку країн Заходу та Сходу нашого континенту.

Твердо вірю, що підписання в листопаді цього року Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, включно зі створенням всеохоплюючої і поглибленої зони вільної торгівлі, стане важливим інструментом підвищення добробуту громадян України і, відповідно, сприятиме досягненню нашою країною Цілей Розвитку Тисячоліття.

Шановні пані та панове!

Вже стала аксіомою теза про те, що забезпечення сталого розвитку є неможливим без ефективного підтримання міжнародної безпеки. Надійний мир, у свою чергу, є неможливим без сталого розвитку.

Події, що відбулися з часу минулорічних дебатів, яскраво продемонстрували суперечливість і мінливість сучасного світу. Світу, який, попри наші спільні зусилля, на жаль, не вийшов на більш рівну і надійну траєкторію утвердження універсального миру. Більше того, згідно з Глобальним індексом миру наш світ став менш безпечним, ніж п’ять років тому.

Одна з найболючіших безпекових проблем сьогодення - громадянський конфлікт у Сирії, який, на жаль, все більш впевнено набуває ознак транскордонного та перетворюється на джерело загроз регіонального масштабу.

Не має виправдання кровопролиття та страждання цивільного населення - жінок і дітей, понад півтора мільйонів біженців і внутрішньо переміщених осіб, десятків тисяч громадян іноземних держав, які опинилися в зоні небезпеки.

Маємо зробити все від нас залежне, щоб вгамувати біль, якнайшвидше локалізувати та загоїти відкриту рану цього конфлікту.

У своїх спільних діях по розв’язанню цього конфлікту маємо спиратись на гуманістичні цінності, зваженість, компетентність та взаємну відповідальність.

Україна протягнула руку допомоги сирійському населенню, надаючи допомогу через механізми ООН. Сьогодні ж закликаємо усю міжнародну спільноту долучитися до цієї гуманітарної місії.

Ми вітаємо розроблений Росією та Сполученими Штатами Америки план щодо передачі під контроль міжнародної спільноти арсеналів сирійської хімічної зброї та їх подальшого знищення. Водночас в Україні переконані, що успішна реалізація згаданого плану дає надію на локалізацію конфлікту, залишає простір для політико-дипломатичного врегулювання. На часі активізація формування максимально широкої платформи, яка дозволить шляхом переговорів у багатосторонньому форматі знайти політичне рішення для відновлення миру і стабільності в Сирії.

Говорячи про актуальні проблеми сучасної міжнародної безпеки, хотів би також привернути увагу до проблеми безпеки кіберпростору, яка стає дедалі більш актуальною на тлі становлення інформаційного суспільства.

Україна надає великого значення цій проблемі та питанню розробки сучасних механізмів боротьби з кіберзлочинністю.

На нашу думку, слід думати не лише про посилення контролю над можливостями використання Інтернету та кіберпростору у злочинних, але і в інших небезпечних, передусім військових цілях.

Переконаний, що провідну роль у цьому процесі має відігравати Організація Об’єднаних Націй. Саме ООН - найкращий інструмент для перетворення Інтернету на простір свободи, що працює в інтересах суспільств світу.

Шановні колеги!

Вірю, що нам під силу зробити світ більш безпечним.

Для України ідеали миру, мирного співіснування націй - не порожні слова, а чіткий дороговказ, з яким ми звіряємо всі наші дії на міжнародній арені з часу здобуття незалежності.

Цей імператив лежить в основі кожного кроку та кожної ініціативи нашої держави на світовій арені.

Наочним прикладом є цьогорічне головування України в Організації з безпеки та співробітництва в Європі - найбільшому міжнародному регіональному форумі.

Розглядаємо таку почесну і відповідальну місію, насамперед, як важіль для консолідації безпеки і стабільності в Європі.

Тому в полі особливої уваги Українського головування - врегулювання тривалих конфліктів та поновлення контролю над звичайними озброєннями на просторі ОБСЄ, боротьба проти торгівлі людьми та інші найбільш гострі питання діяльності Організації.

Підкреслю, що в цих сферах досягнуто хоча й обмеженого, проте практично значущого прогресу.

Україні також вдалося посилити актуальність для ОБСЄ проблематики енергетичної безпеки, безпеки довкілля та підняти на новий рівень питання енергоефективності.

Переконаний, що успішне втілення пріоритетів Українського головування дозволить поглибити співпрацю між ООН та ОБСЄ.

Шановні колеги!

У 2014 році виповнюється 20 років з часу приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у якості неядерної держави.

Позбавившись наявного на той час третього у світі за потужністю арсеналу ядерної зброї, наша держава зробила безпрецедентний внесок у глобальне ядерне роззброєння.

Тоді ж між Україною, Російською Федерацією, Великою Британією та Сполученими Штатами Америки було укладено Будапештський меморандум про гарантії безпеки, які пізніше підтвердили Франція та Китай.

З огляду на історичне значення цих подій, а також враховуючи останні тривожні тенденції в галузі ядерного роззброєння та нерозповсюдження, Україна ініціюватиме проведення в ході поточної сесії Генасамблеї представницької тематичної конференції.

Очікуємо, що участь у цьому форумі візьмуть держави-гаранти, країни, що наслідували приклад України, а також всі інші зацікавлені сторони.

Сподіваюся, що такий міжнародний захід стане слушною нагодою повернутися до предметного розгляду питання «негативних» безпекових гарантій.

Продовжуємо наполягати: гарантії безпеки для держав, які відмовилися від своїх ядерних арсеналів, і для країн, що не входять до військових союзів, мають бути відображені в юридично зобов’язуючому міжнародному документі.

Ми очікуємо на успішне проведення наступного року чергового Саміту з ядерної безпеки в Гаазі.

Україна виступає за досягнення цим глобальним форумом нових якісних результатів та закликає всі інші країни робити свій внесок у цю справу.

Шановні колеги!

Як морська держава, Україна продовжує докладати зусиль для забезпечення безпеки мореплавства та боротьби проти морського піратства. На цьому напрямі першочергове завдання - це посилення ефективності механізмів притягнення до відповідальності винних за вчинення та фінансування актів піратства. Ми й надалі будемо робити свій внесок у зміцнення миру активним залученням до місій ООН у «гарячих точках» світу.

За понад 20 років нашої участі у миротворчій діяльності під проводом ООН Україна здійснила свій внесок у проведення понад двадцяти операцій під егідою Організації.

Сьогодні на порядку денному - консолідація та розширення цього досвіду, зокрема в Місіях ООН у Демократичній Республіці Конго та Кот-д’Івуарі.

У той же час, не можемо не помічати й наявні проблемні питання сучасної миротворчої діяльності нашої Організації.

Спільно з іншими державами-контрибуторами «блакитних шоломів» продовжуватимемо працювати над їх вирішенням, зокрема в частині забезпечення мобільності та авіаційної безпеки операцій, а також юридичного захисту миротворців і розслідування злочинів, скоєних проти них.

Україна й надалі робитиме вагомий практичний внесок у створення безпечного світу. Будемо використовувати для цього всі можливі інструменти, зокрема непостійне членство в Раді Безпеки ООН, у разі обрання нашої держави до складу цього органу на період 2016-2017 років. Розраховую на підтримку кандидатури України на відповідних виборах.

Пані та панове!

Наша держава повною мірою віддана визначеній Статутом ООН системі колективної безпеки. Системі, яка довела свою безальтернативність і надалі залишатиметься основою світоустрою.

Україна підтримує, шановний пане Голово, Вашу рішучу налаштованість на досягнення довгоочікуваних практичних зрушень у процесі реформування ООН.

Критично важливим, на наше переконання, є якнайшвидше досягнення прогресу у модернізації Ради Безпеки ООН.

Тим більшим є наше занепокоєння нинішньою стагнацією переговорного процесу.

Хотів би в черговий раз засвідчити готовність України до обговорення усіх прогресивних концепцій реформування Ради Безпеки, здатних прискорити здійснення вже давно назрілих змін. Вважаємо, що таке реформування має неодмінно передбачати врахування законних інтересів усіх регіональних груп, у тому числі і Східноєвропейської. Йдеться про необхідність надання державам нашого регіону одного додаткового місця непостійного члена у складі розширеної Ради Безпеки.

Шановний пане Голово!

Шановні пані та панове!

Ми маємо всі передумови для того, щоб 68-ма сесія Генеральної Асамблеї увійшла в історію як одна з найбільш плідних у діяльності ООН - головної політичної та найбільш представницької організації світу. Твердо переконаний - спільноті націй це завдання під силу.

Дякую за увагу.

Переглядів: 675 | Додав: mrzmurkur | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

( Гаряча лінія
Урядова телефонна гаряча лінія





Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Створити безкоштовний сайт на uCoz